• slide
  • slide
  • slide

Zilvervisjes bestrijding om ongemakken te voorkomen

Veel mensen vinden de aanwezigheid van zilvervisjes niet prettig. Echter pas wanneer ze in grote aantallen voorkomen, kunnen zilvervisjes veel schade aanrichten aan boeken, schilderijen, kleding, behang et cetera. Kiest u voor een zilvervisje bestrijding, dan gebruikt B.O.N. daarom in eerste instantie voor koude- en warmtetechnieken. Chemische biociden worden pas als hulpmiddel ingezet als andere middelen niet helpen bij de bestrijden van de zilvervisjes.

Algemene informatie

Het zilvervisje, ook wel suikergast, is een klein insect, behorend tot een orde van primitieve insecten die volgens sommige taxonomen niet echt tot de insecten moet worden gerekend. De naam verwijst naar de zilverachtige glans van de schubben die het lichaam bedekken en misschien ook naar zijn vermogen watervlug weg te glippen. Zilvervisjes worden ongeveer een centimeter lang, en hebben een lang en plat lichaam. De voorzijde is rond en het lijf eindigt in een punt. Door hun broze exoskelet worden ze snel geplet, wat door de achterblijvende stoffige substantie overlast kan veroorzaken. Ze worden in Nederland en België vooral gevonden in vochtige hoeken in badkamers of keukenkastjes. In boeken en papieren aangetroffen 'zilvervisjes' zijn waarschijnlijk van een verwante soort, het papiervisje. Omdat zilvervisjes zich moeilijk over gladde oppervlakken bewegen, worden ze vaak 's morgens gevonden in bijvoorbeeld badkuipen en gootstenen waar ze 's nachts in uitgegleden zijn. Optimale zilvervisjes bestrijding begint daarom hier.

Levenswijze

Zilvervisjes zijn voornamelijk 's nachts actief en verstoppen zich overdag. Als de plek waar ze zich verbergen zichtbaar wordt gaan zilvervisjes snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen. Ze voeden zich met organisch materiaal, waarschijnlijk vooral suikers en wat complexere koolhydraten (stijfsel, zetmeel). Zilvervisjes komen vaak het huis binnen door mee te liften met voedsel, verhuisdozen, meubilair, oude boeken, papier en oude kleding.

Leefgebied

Zilvervisjes leven het liefst in vochtige (75 tot 95 procent luchtvochtigheid) koele plaatsen, zoals de kelder, toilet, badkamer en de keuken. In nieuwbouwwoningen bevinden zich vaak veel zilvervisjes vanwege de nog vochtige muren en het gebruikte hout.

Voortplanting & levensverwachting

Pas recentelijk is het voortplantingsmechanisme van het zilvervisje ontdekt. Het mannetje laat een spermacapsule achter. De locatie van deze capsule wordt door middel van biochemische signalen door een vrouwelijk zilvervisje bepaald, waarna zij de capsule opneemt. Vrouwelijke zilvervisjes leggen ongeveer 100 eitjes in hun leven. Eitjes worden in groepen tot maximaal 3 eitjes tegelijk gelegd. Deze eitjes komen uit in 6 weken. Kleine zilvervisjes zien er hetzelfde uit als volwassen, alleen zijn ze nog wit van kleur. In vier tot zes weken krijgen ze de volwassen kleur.

Zilvervissen kunnen 2 tot 8 jaar oud worden. Ze blijven hun hele leven vervellen, wat uitzonderlijk is bij insecten. Zilvervisjes zijn geslachtsrijp in 3 tot 24 maanden. B.O.N. zet zowel eenmalige, als meermalige werkzaamheden in om plaagdieren te bestrijden. Zilvervisjes bestrijding gebeurt voornamelijk met eenmalige (JOB) werkzaamheden. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.