• slide
  • slide
  • slide

Spinnen bestrijden

Spinnen zijn niet echt schadelijk, maar vooral hinderlijk. Hun webben kunnen bezoekers of klanten afschrikken. Spinnen zelf kunnen mensen verontrusten, ook kunnen ze steriele plaatsen of etenswaren besmetten. Wilt u liever geen spinnenplaag of de spinnen bestrijden? Schakel dan de hulp in van B.O.N. Onze specialisten weten precies hoe elke spin leeft en wat we eraan kunnen doen om de spinnen te bestrijden.

Algemene informatie

Spinnen zijn een orde van geleedpotigen die behoren tot de klasse van de spinachtigen. De meeste van hen zijn niet giftig. Veel spinnen zijn passieve jagers. Ze bouwen een web en wachten tot er een prooi in verstrikt raakt. Vooral veel vliegen en muggen zijn slachtoffers van de spinnen die in Nederland voorkomen. De meeste spinnen hier blijven klein en hebben een lichaamslengte van ongeveer een centimeter, de poten exclusief. Er zijn echter ook grotere soorten. De grootste soorten kunnen een spanwijdte van de poten hebben van meer dan 25 centimeter. Wilt u spinnen bestrijden of weren, dan is het noodzakelijk gaten en kieren af te dichten en aanwezige spinnenwebben en stof te verwijderen. 

Levenswijze

Om zichzelf te onderhouden eten spinnen veel insecten en andere dieren. Er zijn passieve jagers, die door het bouwen van een web hun prooi te pakken krijgen, maar andere spinnen jagen actief op prooien of wachten vanuit een hinderlaag. Insecten en vliegen, kreeftachtigen, mieren en andere spinnen, ze staan allemaal op het menu van onze achtpotige vrienden.

Leefomgeving

Spinnen kunt u overal aantreffen en dat maakt spinnen bestrijden lastig. Ze komen alleen niet voor in gebieden waar het altijd koud is. In Nederland en België leven plusminus zevenhonderd verschillende soorten, waarvan er slechts een paar bekend zijn bij de specialisten van B.O.N. daarentegen zijn de meest voorkomende bekend. Wij weten hoe ze leven en weten exact hoe we de spinnen bestrijden moeten.

Spinnen houden zich graag op in gebouwen (aan het eind van het najaar) en in materialen die men bewaart. Houtstapels, composthopen en zandbakken die niet veel gebruikt worden, zijn een ideale plek voor spinnen. Meer informatie over spinnen bestrijden of het weren ervan? Bij B.O.N. adviseren we u graag.     

Voortplanting & levensverwachting

Bij spinnen gaat de man op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Hiervoor legt hij soms grote afstanden af. Tijdens de paring brengt het mannetje een met sperma geladen pedipalp in haar geslachtsopening, die hij leegt en waarna de eitjes worden bevrucht. Spinnen worden namelijk geboren uit een ei, en veel soorten kennen een zogenaamd post-embryonaal stadium waarbij ze een vrijwel ronde lichaamsvorm hebben. Na de eerste vervelling lijken veel kleine spinnetjes al op hun ouders, hoewel ze veel kleiner zijn en vaak een andere lichaamskleur dan hun ouders hebben. Spinnen zijn na 5 tot 10 keer vervellen helemaal volwassen.