• slide
  • slide
  • slide

Rijstmeelkever

Algemene informatie
De rijstmeelkever, of kleine meeltor, is een veel voorkomend en veel schadeveroorzakend plaaginsect. De rijstmeelkever lijkt veel op de kastanjebruine rijstmeelkever en de grote rijstmeelkever. De rijstmeelkever is 3 - 4 millimeter lang en heeft een roodbruine kleur. De antenne van de rijstmeelkever wordt geleidelijk groter en heeft vier knotsvormige verdikkingen.

Levenswijze
De rijstmeelkever leeft van gebroken korrels, graanstof en levensmiddelen zoals meel, rijst, gedroogd fruit, noten en bonen. Ze kunnen geen hele graankorrels aantasten. De door graanklanders aangetaste korrels kunnen wel als voedsel dienen.

Leefgebied
De rijstmeelkever komt voor in silo’s, opslagplaatsen, levensmiddelenwinkels en woonhuizen.

Voortplanting & levensverwachting
Rijstmeelkevers planten zich snel en gedurende het hele jaar voort, maar zijn wel sterk temperatuurgevoelig. Bij 35 °C duurt de volledige ontwikkelingscyclus van de rijstmeelkever 20 dagen. De wijfjeskever legt per jaar honderden eitjes en kan 1,5 jaar oud worden. De eitjes worden afzonderlijk gelegd en komen na 3 - 9 dagen uit. De geelbruine larven vervellen 7 - 8 keer en worden 8 millimeter lang, waarna ze verpoppen. De gelige pop is 5 millimeter groot en verkleurd naar donkerbruin. Na vijf dagen komt de kever te voorschijn. Bij lagere temperaturen zijn alle stadia vertraagd. Zo kan het wel 30 dagen duren voordat de larve uit het ei komt, 150 dagen voordat de larve zich verpopt en 22 dagen voordat de kever te voorschijn komt. De snelste generatiewisseling duurt veertien dagen en de langzaamste 202 dagen.

Schade
De schade die de rijstmeelkever veroorzaakt bestaat vooral door vervuiling met uitwerpselen, dode kevers en stinkende uitscheidingen. Ook kan bij aantasting sneller beschimmeling optreden.