• slide
  • slide
  • slide

Papiervisjes bestrijden

Papiervisjes kunnen behang aanvreten of boeken. Ze vormen geen gevaar voor de gezondheid, maar geven wel een onrein gevoel. De meeste mensen willen daarom ook graag de papiervisjes bestrijden. Bij B.O.N. kiezen we in eerste instantie voor koude- en warmtetechnieken. We papiervisjes bestrijden met chemische biociden is een laatste redmiddel als andere middelen niet helpen.

Algemene informatie

Papiervisjes lijken qua uiterlijk veel op zilvervisjes en worden daardoor vaak met elkaar verward. Ze zijn echter niet exact hetzelfde. Zilvervisjes zijn namelijk op vochtige plekken te vinden. Papiervisjes op droge plekken. Papiervisjes worden daarom vaak aangetroffen in dozen op zolder of in boekenkasten; u kunt ze echter ook in kledingkasten terugvinden. Wat betreft uiterlijk zijn papiervisjes bruiner dan zilvervisjes en hebben ze haren op hun lichaam. De achtersprieten zijn zolang als hun lijf en de wat gelige bovenbeentjes zijn vliesachtig. Het papiervisje vervelt regelmatig en lichaamsdelen die afgebroken zijn (zoals antennes en staartdraden), worden dan in zijn geheel weer hersteld. Wilt u de papiervisjes bestrijden, neem dan contact op met B.O.N. Plaagdierbestrijding.  

Levenswijze

Papiervisjes leven niet enkel van papier alleen. Ze voeden zich ook met planten, zaden of zand, behanglijm en haren. Eigenlijk zijn het echte alleseters en wil je de papiervisjes bestrijden, dan moet je weten waar ze graag op af komen. Wat betreft papier hebben ze vooral een voorkeur voor papier dat voornamelijk uit chemische pulp bestaat. Dit houtvrije papier wordt onder meer gebruikt als print- en schrijfpapier.

Leefomgeving

Papiervisjes zijn zoals gezegd voornamelijk te vinden in droge ruimtes. De ontwikkeling is afhankelijk van de temperatuur in huis of bedrijven, evenals de luchtvochtigheid. Een hogere luchtvochtigheid en lagere temperatuur bevorderen het overleven van de papiervisjes. Wilt u papiervisjes bestrijden dan zijn warmtetechnieken daarom een uitstekend hulpmiddel. Ze kunnen slecht tegen temperaturen boven 30 graden en overlijden bij temperaturen boven 40 graden.

Voortplanting & levensverwachting

De voortplanting van papiervisjes komt overeen met die van het zilvervisje. Het mannetje laat een spermacapsule achter, waarna de locatie van deze capsule door middel van biochemische signalen door een vrouwelijk zilvervisje wordt bepaald. Zij neemt de capsule op en legt eitjes, gemiddeld 56 per jaar. Deze eitjes komen binnen een week uit, waarna een lange levenscyclus volgt. Papiervisjes zijn na 2 tot 3 jaar pas volwassen en groeien nog een jaar of vijf door. Papiervisjes bestrijden is werk voor een specialist. Bij B.O.N. helpen we u graag!