• slide
  • slide
  • slide

Motten bestrijden, erger voorkomen

Gaten in uw kleding, leer of tapijt? Grote kans dat u last heeft van motten. Motten brengen namelijk geen gezondheidsrisico’s met zich mee, maar kunnen wel voor een hoop ongemakken zorgen. De larven van de mot zijn in staat na het uitkomen van de eitjes ernstige schade aan kleding, textiel en voedselvoorraden toe te brengen. Daar zit niemand op te wachten. Het voorkomen van een motten plaag en motten bestrijden is uiterst raadzaam.B.O.N. biedt mogelijkheden in beide gevallen.

Algemene informatie

Motten zijn kleine diertjes die als larve behoorlijke schade kunnen aanrichten. Motten bestrijden is erg belangrijk. Ze kunnen in verschillende hoedanigheden en soorten in huizen of bedrijven aanwezig zijn. Van de bruine huismot en de kleermot tot de pelsmot en de meelmot. Van volwassen motten tot larven en poppen. Bij B.O.N. helpen we u met motten bestrijden in elke soorten en maten.

De diverse soorten motten zijn allen uniek in hun uiterlijk. De volwassen bruine huismot heeft donkerbruine voorvleugels, met elk drie of vier zwarte vlekken en is ongeveer 8 tot 14 millimeter lang. De larven kunnen wel 20 millimeter lang worden en hebben een bruine kop. Verder zijn ze wit van kleur en is het eerste borstsegment kastanjebruin. De volwassen kleermot is meer goudkleurig (bruingeel) en is zo’n 6 tot 8 millimeter lang. De vleugels zijn herkenbaar aan de franjes aan het eind. De larve van kleermotten zijn tot 10 millimeter lang en roomwit van kleur met een goudbruine kop. De pop is ongeveer 6 millimeter lang. Slaat u of uw bedrijf veel bloem op, dan kan de meelmot u lastigvallen. Dit dier heeft als volwassene een spanwijdte van 15 tot 20 millimeter en is gemiddeld 8 millimeter lang. De larve van deze motten hebben een roze of groene schijn, afhankelijk van het voedsel dat ze eten. Wederom is er sprake van een bruine kop en wonen ze in een zijdezacht kokertje. Ook de pelsmot, de tropische cacaomot, de vruchtmot en de witkopmot kunnen ongemakken veroorzaken. Bij B.O.N. gebeurt het motten bestrijden in eerste instantie met mottenpotten en mottenval lokmiddelen. Wij gebruiken liever geen giftige stoffen.

Levenswijze

Verschillende soorten motten hebben ieder hun eigen levenswijze. Toch zijn er enkele overeenkomsten. Zo zijn het de volwassen motten die paren en de vrouwtjes die een aantal eitjes leggen. De larven die uit deze eitjes ontstaan ontwikkelen zich in poppen en zijn degene die schade aan onze eigendommen toebrengen. De larven eten voedingsmiddelen, plantaardig en dierlijk materiaal, textiel en kleding. Om schade te voorkomen, moet u de motten bestrijden.

Leefgebied

Motten kunt u op veel locaties aantreffen. De meesten van hen zijn een beetje lichtschuw en geven de voorkeur aan de avond en nacht. Enkele van hen komen gebouwen binnen via vogelnesten. Weer anderen komen af op voedingsresten of bevinden zich op dierenhuiden of voorwerpen van dierlijke oorsprong. Mottenlarven leven in zijden buisjes of doosjes op plekken waar u meestal niet vaak komt.

Voortplanting & levensverwachting

Volwassen motten paren in de lucht, waarna de vrouwtjes eitjes leggen waaruit de larven ontstaan. Er kunnen tussen de 50 en 100 eitjes per keer gelegd worden, een mottenplaag kan dus zomaar ontstaan. De volwassen motten paren alleen en eten niet. Het zijn de larven die schade aanrichten en die we aanpakken bij het bestrijden van motten. Heeft u motten ontdekt, dan dient het bestrijden snel te beginnen. Bij B.O.N. starten we het bestrijden met mottenpotten gevuld met mottenval lokmiddelen. Mocht dit niet helpen, dan gaan we pas over op andere middelen. Wij denken vooruit en zijn ook zeer goed in staat motten en mottenplagen te voorkomen.