• slide
  • slide
  • slide

Mieren bestrijden, voorkom ongemakken

Mieren kunnen voor veel overlast zorgen en daarom is mieren bestrijden ook zo belangrijk. Speciaal wat betreft de hygiëne zijn er redenen tot zorgen. Grote aantallen mieren kunnen namelijk etenswaren en steriele plaatsen besmetten én zij kunnen een oorzaak zijn voor het verzakken van tegels. Het voorkomen is daarom van groot belang. Daarna kunt u met onze hulp de mieren bestrijden.

Algemene informatie

De mieren die u in Nederland aantreft bij overlast zijn voornamelijk wegmieren. Zij leven in groepen, waarbij er koninginnen en werksters zijn. De koninginnen zijn ongeveer 15 millimeter lang, de werksters zijn ongeveer 5 millimeter. De wegmieren zijn donkergekleurd en hebben een soort knoop in hun lijf ter hoogte van de taille. Overlast van mieren kan voorkomen worden. Denk daarbij eens aan een service overeenkomt met B.O.N. Is er al sprake van overlast en wilt u de mieren bestrijden, dan zetten wij onze expertise graag in.

Levenswijze

In een mierenkolonie is de sociale structuur van groot belang. Een kolonie bestaat uit een koningin, werksters en de mannetjes. De koningin is degene die de eitjes legt, de werksters komen uit de eieren en bouwen verder aan het nest. Daarnaast zijn zij ook diegenen die op zoek gaan naar voedsel. Hierbij heerst er wel een duidelijke verdeling in taken. Er zijn speciale werkmieren voor het verzamelen van voedsel, maar ook echte bouwers en soldaten. Zelfs voor de verzorging van poppen en larven zijn er speciale werksters.

Mieren eten zowel plantaardig, als dierlijk voedsel en zijn echte omnivoren. Om aan voedsel te komen zorgen de werksters voor nectar uit bloemen of kleine insecten. Ook zuigen ze soms de zoete afzuiging uit bladluizen op, in ruil tegen bescherming tegen andere vijanden. Nog liever eten mieren zoetigheden die ze in onze huizen vinden. Geen wonder dus dat mieren, of soms een hele mierenplaag, hun weg weten te vinden naar uw huizen en bedrijven. Wilt u mieren bestrijden, dan is het ook aan te raden om vooraf al een aantal van deze zaken weg te nemen.  

Leefgebied

Mieren treft u overal aan. Dat maakt mieren bestrijden ook een uitdaging. Nestplaatsen zijn vaak buiten in de grond of onder bestrating te vinden. Meestal aan de zonnige kant van gebouwen. Aan de aanwezigheid van fijngemalen aarde rond de uitgangen van een nest herkent u vaak een nestplaats. Het bestrijden van mieren begint bij het aanpakken van deze nestplaatsen. Hier vertellen we u graag meer over.

Voortplanting & levensverwachting

De voortplanting van mieren start in de lucht. De mannetjes paren met de koninginnetjes tijdens de bruidsvlucht, waarna de mannetjes sterven en de koninginnetjes een nieuwe plaats zoeken om een nest te bouwen. Koninginnen overwinteren vaak in de grond en leggen aan het eind van de lente eitjes. De larven komen na 3 tot 4 weken uit en voeden zich met hulp van de mierenkoningin. Zij scheidt vloeistoffen uit haar speekselklieren uit. Pas als de eerste werksters tevoorschijn komen stopt het voeden door de koningin. De werksters nemen deze taak, net als het verder bouwen van een nest voor hun rekening.

Wilt u duurzaam mieren bestrijden? De specialisten van B.O.N. hebben zeker een oplossing. Vraag vrijblijvend naar onze mogelijkheden.