• slide
  • slide
  • slide

De boktor bestrijden kosten

Wie last heeft van de huisboktor, doet er goed aan deze te laten bestrijden. De huisboktor kan namelijk veel schade aanrichten. De hoeveelheid aangevreten hout is enorm en de larven kunnen, indien ze al te massaal voorkomen, hele dakconstructies wegvreten. Zeker in oude gebouwen moet de boktor als een gevaar worden gezien en is bestrijden noodzakelijk. Ook kunstwerken, tuinhuisjes, kasten en andere houten voorwerpen worden aangevreten, waarbij naaldhoutsoorten als vuren en grenen de voorkeur hebben. Door tijdig te kiezen voor het bestrijden van de boktor kunnen hoge kosten u bespaart blijven.

Algemene informatie

Afhankelijk van hoe goed de larve het heeft gehad wordt de boktor ongeveer 10 tot 25 millimeter lang. Het lichaam van de boktor is langgerekt, de poten en tasters zijn dun en sprieterig, waarbij de tasters ongeveer de helft van de lichaamslengte bedragen en naar achteren gebogen zijn. De kleur is zwart, het halsschild is rond maar heeft twee bultachtige uitsteeksels en op de dekschilden zitten vooraan twee niet altijd goed zichtbare witte haarvlekken met vaak nog lichtere vlekken eromheen. Ook het halsschild is behaard met kleine, witte haartjes. De boktor maakt een knagend geluid.

Levenswijze

De huisboktor leeft zelf niet van hout binnen huizen, maar voornamelijk van het zachtere spinthout, dat tussen de bast en kernhout van de boom zit. De larven eten ook hout binnen huizen, zoals steunbalken, dakconstructies en op zolders. Het niet tijdig bestrijden van de boktor kan hoge kosten tot gevolg hebben. Vraag ons vrijblijvend om advies.

Leefgebied

Van oorsprong leven boktorren in naaldhoutbomen als vuren, grenen en dennen. Ze komen ook voor in houten meubels zoals kasten en tafels, tuinhuisjes, kunstwerken en andere houten voorwerpen.

Voortplanting & levensverwachting

Vrouwtjes leggen na de paring tot 200 eitjes in naden van het hout, de larven komen na enkele weken tot meer dan een maand uit. Ze boren zich in het hout, maar blijven de eerste tijd nog vlak onder het oppervlak zitten. Na enige jaren knaagt de larve zich dieper in het hout. Het vroegtijdig bestrijden van de (larven van de) huisboktor is daarom noodzakelijk.

Een jonge larve voor de eerste vervelling ziet eruit als een vliegenmade: wit, niet duidelijk gesegmenteerd en wormachtig. Als de larve gaat verpoppen is hij ongeveer 3 centimeter lang. De larve is dan uitgegroeid tot een witte, rupsachtige vorm en de voorkant is twee keer zo dik als de achterzijde. De oranjebruine kop is duidelijk zichtbaar. Na de verpopping knaagt de kever zich rond juni tot september naar buiten; de uitvliegopening is ovaal, bijna een centimeter breed en heeft gerafelde randen. De gangen van een jonge larve hebben een breedte van 4 tot 5 millimeter, indien we de boktor niet tijdig bestrijden worden gangen dieper en breder.

De boktor bestrijden

De boktor zelf is dus niet de boosdoener. Hij leeft niet van hout binnen huizen en leeft bovendien maar twee weken. De larve echter is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt. B.O.N. kan de huisboktor bestrijden tegen voordelige kosten. Wij weten exact wat we moeten doen om erger te voorkomen.