• slide
  • slide
  • slide

Houtworm bestrijden kosten?

De schade die de gewone houtwormkever kan aanrichten is enorm. Het is dus niet verwonderlijk dat ervoor wordt gekozen de houtworm te bestrijden. Onderscheidend voor de larven van de houtworm is dat ze niet kiezen voor bewerkt hout, maar massaal afkomen op spanten en onbewerkte meubels of kunstvoorwerpen in huizen. Zo vallen houten beeldsculpturen nog weleens ten prooi. Wat de kosten van houtworm schade behoorlijk op kan drijven zijn de eitjes die de vrouwtjes leggen. Het kunnen er zo’n 20 tot 60 zijn, waarna de uitgekomen larven onregelmatige, lange gangen graven. Houten constructies verliezen hierdoor hun stabiliteit. Houtworm bestrijding is in dit geval de enige oplossing om hoge kosten en vervolgschade te voorkomen.

Algemene informatie

Het houtworm kevertje wordt slechts 3 tot 4 millimeter lang, maar is een van de beruchtste en schadelijkste soorten uit de familie klopkevers. De dekschilden van deze kleine boosdoener zijn zeer fijn behaard, bruin van kleur en hebben vele rijen kleine putjes die op groeven lijken. Het halsschild is erg groot en beschermt de kop, die meer onder het halsschild is geplaatst dan voor het halsschild. Bovenop is een puntachtige knobbel aanwezig. Evenals andere keverlarven boort de houtworm gangen in het hout, en kan daarmee houtconstructies, vloeren, meubels en andere houten voorwerpen beschadigen of vernielen. Het niet tijdig bestrijden van de houtworm kan daardoor tot hoge kosten leiden.

De voorkeur van de houtworm larve gaat uit naar de zachtste delen in het hout.

Levenswijze

De kevers lokken elkaar door met hun kop en halsschild tegen het hout te tikken, wat een voor mensen hoorbaar geklop tot gevolg heeft. Of er levende larven bij u aanwezig zijn is te zien aan boormeel dat uit de gaatjes komt. Door zwart papier onder de gaatjes te leggen, kunt u dat het beste waarnemen. De ronde tot ovale gaatjes in het hout zijn de uitvliegopeningen van de houtworm kevers.

Leefgebied

De gewone houtwormkever is een cultuurvolger die wereldwijd voorkomt; van Europa en Azië tot Noord-Amerika en Australië. De kevers leven alleen in kurkdroog hout en niet in hout van levende of dode bomen in de natuur. Dat is te vochtig. De kever wordt hierom ook wel een drooghoutboorder genoemd. Net als andere soorten insecten die in droog hout boren, ongeacht de verwantschap.

Voortplanting & levensduur

Houtworm vrouwtjes leggen 20 tot 60 eitjes in houtspleten en oude gangen. Ze zetten hun eieren meestal op hetzelfde hout als waar ze uitgekropen zijn. De larven graven vervolgens onregelmatige, lange gangen en hebben twee tot drie jaar nodig om zich te ontwikkelen. Ze lusten zowel loof-, als naaldhout.

De larve van de houtworm is wit, heeft een C-vormig gekromd lichaam en wordt ongeveer 6 millimeter lang voor de verpopping plaatsvindt. Het zaagsel, dat boormeel wordt genoemd, is licht van kleur, korrelig van structuur en bevat sigaar-achtige deeltjes. Pas als de larven zijn ontwikkeld en verpopt in het hout komt de kever enige tijd later tevoorschijn door eerst het boorsel uit de gang te schuiven om vervolgens uit te vliegen. De uitvliegopening is 1 tot 2 millimeter. De ontwikkeling van eitje tot kever duurt van 1-8 jaar, gemiddeld drie jaar. Door de houtworm tijdig te bestrijden, voorkomt u hoge kosten die het gevolg zijn van de aangebrachte schade. B.O.N. adviseert u graag over de mogelijkheden.